U nás doma býval pravidelne upečený koláč. Taký ten pravdivý, domáci, od našej mamy. Niekedy s ovocím, inokedy s tvarohom, makom, lekvárom, či orechmi. Ako sme sa naň ako deti tešili! (A niekedy aj “zručne” pri pečení mame pomáhali! ; ) A keď sme cez víkend išli ku starkej, aj tam stál na stole plech s upečeným koláčom a k nemu na sporáku hrniec sladkého čierneho čaju. Cukru asi nikdy nebolo málo : )
Domov sa mi preto odjakživa spája s vôňou domáceho koláča. Aj mojim deťom rada a pravidelne pečiem sladké. Aj keď už chlapci nie sú drobci, maškrtní sú stále a často sa ani nenazdám a po koláči ani chýru ani slychu.. Jedno známe príslovie hovorí “Home is where the cake is”, alebo “domov je tam, kde je koláč” a ja to takto vnímam.
Keď sme kúpili našu chatičku a začali ju rekonštruovať, vedela som, že nechcem prenajímať “len pekné bývanie”. Vedela som, že nie tak to chcem robiť. Pohostinnosť a pocit domova je pre mňa veľmi dôležitý. Naši hostia sú u nás doma a nie je to fráza. Odovzdáme im kľúče od našej Sovej chaty. Zrekonštruovali sme ju nielen s potom, ale aj láskou. Je to miesto, ktoré máme radi a záleží nám, aby ho mali radi aj oni. Aby sa cítili doma a bolo im dobre. Preto domáci koláčik a vínko k nemu, preto tak vybavená kuchyňa, káva a kopec čajíkov. Preto pohodlné spanie a obliečky v obývačke z egyptskej bavlny, preto kopec ozdobných vankúšov či veľká zbierka sovičiek (inšpiráciou je Sovia skala nad chatou, ale to je iná téma)..
No ale naspäť ku koláču. Pečie ho zväčša moja švagrinka, Tomáškova sestra Evička, ktorá nám s chodom chaty pomáha. Niekedy kvôli tomu vstáva aj o pol piatej. Časove je to často náročné a bez nej by sme to nedali. Väčšinu roka máme totiž chatičku obsadenú a niekedy sa nám počas týždňa prestriedajú aj 2 3x rezervácie. Ale náš domáci koláč na privítanie chýbať nesmie. Pečieme ho pravidelne od roku 2019. Je to už taká naša tradícia. Upečený z čerstvých surovín, s jabĺčkami z babkinej záhrady. V lete a na jeseň k nim zvykneme primiešať aj černice, maliny, alebo ríbezle od nás z dvora, niekedy namiesto jabĺčok použijeme čerstvú rebarboru. A ak ste už u nás boli, tak viete, že koláčik čaká na hostí v jedálni na stole, v takej tradičnej maľovanej červeno bielej srdiečkovej forme..
A tak už len ten recept. Je naozaj jednoduchý a mal by ho zvládnuť každý:
RECEPT NA NÁŠ KOLÁČ
Suroviny:
- 150g hladkej múky
- 75g masla
- 1 polievková lyžica vody
- 35g kryštálového cukru
- 1 vajce
- Štipka soli
- 4 stredne veľké jablká
- Riedky ovocný lekvár s kúskami ovocia (ideálne brusnicový, malinový alebo černicový)
Postup:
Z múky, masla, vody, cukru, vajíčka a štipky soli vymiešame jemné cesto, ktoré rozvaľkáme a vložíme do našej srdiečkovej formy na pečenie.
Dáme ho piecť rúry predhriatej 200°C a pečieme približne 15 minút.
Jablká ošúpeme a pokrájame na kocky a zaliate vodou ich povaríme 3-5 minút. Precedíme a primiešame k nim riedky lekvár s kúskami ovocia.
Jablkovú plnku pridáme na upečený korpus a ďalej pečieme pri 180°C ešte 30 minút.
Vychutnajte si ho prosím s tými, ktorých máte najradšej. Dobrú chuť!